Pocházejí z rostliny Salvia hispanica a jsou drobná, oválná semínka o velikosti 1–2 mm. Barva se pohybuje od černé po šedou s bílohnědými skvrnami. Jsou známá pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, vlákniny a bílkovin. Při kontaktu s tekutinou tvoří gelovou vrstvu díky schopnosti absorbovat vodu.
Použití:
- Sladká jídla
-
Smoothie a smoothie bowl
-
Jogurty, ovesné kaše, müsli
-
Pudingy (chia pudding) – semínka tvoří gel při kontaktu s tekutinou
-
Dezerty a pečivo (nahrazení části mouky nebo jako „zahušťovadlo“)
-
-
Slaná jídla
-
Saláty, polévky a dipy
-
Přidání do těst na pečivo, chleba a palačinky
-
Posypání pokrmů pro zvýšení nutriční hodnoty
Další použití
-
-
Zahušťování nápojů a omáček
-
Energetické a proteinové tyčinky
-
Vhodné pro hydrataci – chia gel může sloužit jako náhrada vajec při pečení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
.png)

